13 October 2011

JOM belajaq masak karamel !

Assalamualaikum. :)


beberapa hari ni, aku sangatlah teringin nak makan karamel ! haha.taktau pasaipa. nak sungguhsungguh ! dan, alhamduliallh. akhirnya. dapat jugak aku laksanakan hari ni dengan memcer aku. hehe. mula-mula buat memang rasa susah. tapi bila dah buat, rasa senang pulak. haha.

so, ,asa nak buat ni. aku punya serach internet sebab resepi yang aku pernah salin aku tak bawak balik kampung. haa. aku ambik totally dalam myresepi.com ya? dan aku tanya kakak umah aku sungguh2. fes time nak buat katakan.

dan buat pertama kali aku nak buat entri CARA-CARA NAK BUAT PUDING KARAMEL.

Bahan-bahan ( saiz:16 cm )

  • 400cc(400ml) susu segar/susu cair
  • 5 sudu besar gula halus
  • 3 biji telur- pada suhu bilik
  • 2 biji telur kuning-pada suhu bilik
  • 2-3 titik esen vanila 
  • [ KARaMEL ]
  • 5 sudu besar gula
  • 2 sudu besar air

Cara-cara

  1. Sediakan karamel: Masukkan gula ke dalam periuk dengan 1 sudu besar air. Masak di atas api sederhana. Bila nampak sedikit perang, masukkan 1 sudu lagi air. Masaklah sehingga perang. Tuang ke dalam loyang. Ketepikan.
  2. Masukkan telur dan kuning telur ke dalam mangkuk. Sambil dikacau masukkan gula sedikit demi sedikit. Kacau dengan perlahan sehingga sebati. Jangan biarkan berbuih.
  3. Dalam periuk lain masukkan susu dan esen vanila. Panaskan sehingga 60 degree. Jangan sampai mendidih.
  4. Dengan susu yang masih panas lagi, masukkan sikit demi sedikit susu ke dalam telur tadi. Kacau sehingga sebati. Tuang ke dalam loyang yang ada karamel tadi.
  5. Tutupkan loyang dengan 2 lapis aluminium foil. Kukus dengan api sederhana selama 30 minit
  6. Atau boleh juga dibakar di dalam oven. Tapi perlulah diletakkkan air suam ke dalam dulang pembakar. Bakar selama 40-45 minit pada suhu 150 degree.
  7. Bila dah masak. Jangan buka aluminium foil. Biarkan 5 minit. Kemudian bolehlah dibuka.
  8. Bila sejuk bolehlah disimpan dalam peti ais.

so, hasilnya macam ni.
ni kira baru siap masak. takdan nak sejukkan. hehehe. sedapp ! cuma agak manis. takpa. fes time buat ! haahahaha !

okey, nak chow dah . babai !

Suka Tak? Suka Kan? Kan? Cer Tinggal Komen Satu. :)

37 comments:

  1. adoi tolonglahhh .. hantar depan pintu rumah Tia boleh tak? hehee

    ReplyDelete
  2. @Ini Kisah Tia tia. kasik alamat. esok sempat sampai. haha

    ReplyDelete
  3. jannah nak satu.tolong buatkan boleh.terliur pulak pagpagi buta camni.ahaha

    ReplyDelete
  4. @Miss Dolce and Gabbana haha. sedap kan kalau tgk gambar? hehehe. nak buat? bolehhh tlg. tapi bg resepi je. hehe

    ReplyDelete
  5. untunglah dah pandai buat...hehehe~~~
    :)
    look nice~

    ReplyDelete
  6. dah lama msred tau buat caramel tapi tak pernah try... nak makan je order kat adik ipar.... hheee

    ReplyDelete
  7. sedapnya.teringin nk buat.tp risau x jd.

    ReplyDelete
  8. teringin nk makan..nk masak sndiri pn tak bole

    ReplyDelete
  9. pasni da pndai

    xyah gi beli kat scret recipe la
    hu2..
    terbaik lah

    ReplyDelete
  10. aku rase mcm da komen en3 nih.

    btw,aku terlioq oih!baru bace tajuk je aku da mcm telan air liur.keh3

    ReplyDelete
  11. walaw~y
    bestnyer la pulak.....
    nak siket!

    ReplyDelete
  12. wahhhh...rajinnye...nmpk cedap! nk ckit! ngeee!

    ReplyDelete
  13. nak buat.tp kt hostel mcm2 lah tade :p

    ReplyDelete
  14. aummm bestnyerr . nak suh mak buat ken . hehe

    ReplyDelete
  15. uww yummy ! tolong bwtkan jugak bole hehe

    ReplyDelete
  16. @msredcheesecake haa. tu la. dah lama tingin tapi taktau nak cari mana hehe

    ReplyDelete
  17. @rara pinkmafia haha. samalah kita kan? hehe. alaa. try je dulu

    ReplyDelete
  18. @aleen aiden hang silap komen kot. hahaha !

    oke. hebat bila baca tajuk dah terliur. haha

    ReplyDelete
  19. @sweetbelly gurlz haha. kena rajin la. kalau tak nganga la jawabnya. haha

    ReplyDelete
  20. @syafiqakarim haa. samala kita. kalau saya kat hostel pun pakai nganga la jawabnya.

    ReplyDelete

Oh!Belog