04 October 2011

Susah kan nak puaskan hati semua orang?

Assalamualaikum. :)
aku tak sempat nak update, ada saja keja nak kena settle. tapi aku tertarik dengan satu post kat facebook. dan aku dah mohon nak share. :) 
Bila kita jadi jahat, ORANG BENCI...

Bila jadi baik, ORANG MELUAT...

Bila kita ikut suruhan agama, ada orang kata kita BERLAGAK ALIM...
...
Bila kita langgar suruhan agama, ada orang kata "ASTAGHFIRULLAH.. APA LAA NAK JADI.. NAK KIAMAT KOT?..."

Bila kita ikut peraturan, ada orang kata kita SKEMA...

Bila kita langgar peraturan, ada orang kata kita ni macam TAKDE MASA DEPAN...

Bila kita tegur dengan baik, ada orang kata kita ni BAJET BAGOS...

Bila kita tegur dengan kasar, ada orang kata kita ni KURANG AJAR...

Bila kita pakai sopan-sopan, ada orang kata kita ni 'KAMPONG GILERR'...

Bila kita pakai 'dedah sana-sini'.. ada orang kata kita ni TAKDE HARGA DIRI sebab tayang free...

Bila kita bagi nasihat, ada orang kata "JANGAN SIBUK JAGA TEPI KAIN ORANG, BOLEH?!....."

Bila kita sindir-menyindir, ada orang kata "TAK RETI BAGI NASIHAT LEKLOK?.."...

Bila kita tolong buat kerja, ada orang kata "YANG SEBOK SANGAT NAK TOLONG BUAT KEJE ORANG LAIN NI WATPE!?"...

Bila kita tak tolong apa-apa, ada orang kata "APSAL PEMALAS SANGAT NI? NAK TOLONG PON SUSAH?"..

Dan sebenarnya ramai orang lain tak berpuas hati dengan diri kita. Apa yang kita buat semua salah. Semuanya tak betul di mata mereka.. Kalau buat salah sudah tentunya salah, tetapi jika buat baik pun masih ada yang mengata.. ingat pesanan ini :- Keputusan yang kita ambil, langkah yang kita mula.. perkara pertama yang perlu kita fikirkan ialah pandangan Allah SWT terhadap kita.. bukan pandangan manusia.
p/s : susahkan nak puaskan hati semua orang?

Suka Tak? Suka Kan? Kan? Cer Tinggal Komen Satu. :)

31 comments:

  1. Aku nak jadi org pertama yg komeng and yes I totally AGREE ! <-- marah nih !

    ReplyDelete
  2. @Tyra Vader haha. amboi ! semangat nya hang tirah ! haha

    ReplyDelete
  3. kau tau selenger tu ape? hah selenger tu samalah dengan org2 yang tak reeti2 bahasa cenggini . nyampahhhh

    ReplyDelete
  4. biasa la tu dear... kehidupan di dunia nie semua serba salah.. hehhehe... dear follow me back k... :)

    ReplyDelete
  5. Setuju cik jan. Haih, buat lah hal sendiri, apa yang kita rasa terbaik. Orang takkan habis2 nak judge.

    ReplyDelete
  6. buatlah ape yg kita rasa bnda tu betul.kalau nk ikut org..haihhh..susah lah

    ReplyDelete
  7. =(
    huuuuu
    sedihkan
    tapi tulah hakikat kejadiannye manusia tu
    x penah puas hati...

    ReplyDelete
  8. sangatlah setuju. kbtulan sesuai plak tajuk en3 tu dgn situasi aku kt tmpat keje arinih. alahai.. geram jugak. tapi tulah,orang yang tak penah mrasa puas hati ni tanda org yg jarang bersyukur la gaknye.ecewah..

    ReplyDelete
  9. @NOVA betul sis. okey. akak difoloo. :)

    ReplyDelete
  10. @Amie. aah. betul. geram pun ada gak kan amie?

    ReplyDelete
  11. @hani waa. kebetulan? takpe. sepak je kalau melampau sangat. hehe

    ReplyDelete
  12. sedar tak yg orng melayu je camni? best way, jgn ikut cara ni, n ignore apa diorng ckp..

    how? buang ego tu jauh2.. kan? hehe :D

    ReplyDelete
  13. yup,stuju.kadang2 kita takot nak berbuat sesuatu tu sebab takot orang kata yg mcm2.pdhal pendapat negatif org xpenting pon.kan?heh~

    ReplyDelete
  14. biasa ah manusia.. ada je yg xpuas hati. hehe. lumrah manusia. :)

    ReplyDelete
  15. khairul azman : jangan layan kan ? abaikan.

    ReplyDelete
  16. kalau nak ikut cakap orang memang semuanya tak kena....biarkan saja.we do what we know is right.

    ReplyDelete
  17. Kalau asik nak puas kan hati semua org, kita bule stress....

    ReplyDelete

Oh!Belog