04 May 2011

Contengan Jalanan by Hlovate, untuk mereka yang ingin mencari erti hidup!

Assalamualaikum..

baru-baru ni, aku ada pi pesta buku kat PWTC tuh.. dan macam biasa la..asal masuk ja tempat-tempat macam tu, aku jadi 'gila'.. HAHA.. aku suka dan tersangat gilakan novel.. dan salah satu aku punya favourite ialah Hlovate.. buku-buku dia memang terbaik !



untuk pengetahuan hampa, novel ni ada dua bahagian.. tengok ja gambaq kat atas ni.. dia depan belakanag.. MENARIK ! hoho.. so, mesti nak tau sinopsis kan?


SINOPSIS
CONTENGAN JALANAN
I-FEND


Pertemuan tak diduga antara Fend - Lia rupanya bakal merubah hidup Fend. Bermula dengan komen Fend yang aci redah je nak kritik lukisan orang yang dia tak kenal, menjadi asbab akan pertemuan itu.


" Banyak benda lain yang boleh diikut.
The eleventh hour.
The man who decided to change on the 12th hour
dies on the 11th "

- Amalia -

Menggagau Fend mencari maksud kata-kata tu.
Selama ni solat lima waktu pun boleh kira dengan jari je berapa kali dia pernah tunaikan.
Solat Jumaat pun ikut mood dia je.
Yang dia tahu hidupnya cuma ada lima benda yang bermakna; kamera Nikon DSLR, gitar Fender, Dell, HTC dan iPod.
Geng-geng band Creepy Hues dia pun: K2 [K square], Azad, Erdi, Pa'an pun dua kali lima, lima kali dua aja dengan dia.

Sampailah suatu hari, dia tertanya pada Chad (sepupu rapat dia yang belajar di Texas) tentang maksud ayat yang mengganggu hidupnya tu.
Hmmphh...rupanya si Chad tu pun jadi tak betul macam Fend. Sama asyik terfikir ayat tu.

Last-last Chad buat kerja aci redah dia . Dalam bulan puasa, merantau ke Sydney, Australia dengan Fend untuk mencari erti hidup dan maksud The eleventh hour tuh.

Dekat sana diorang tumpang tidur kat masjid. Memang mantopp lah, kan?
Orang yang tak rajin solat tiba-tiba boleh pulak terfikir nak tumpang tidur dekat masjid.
Memang aci redah sungguhla.


" Tu la. Kita ni kadang-kadang berlagak. Kalau baca Quran dengan tafsir,
kita selalu je letak diri kita jadi " watak putih" dalam Quran tu.
Tapi kita lupa, cukup ke kriteria kita nak jadi watak putih tu?
Cukup ke apa yang kita dah buat selama ni untuk dengan bangganya
kata " aku la orang beriman yang disebutkan dalam ayat
'wahai orang beriman'...'wahai orang mukmin'...
'golongan-golongan muhsin'..." tu?
Yakin ke kita yang kita ni orang yang Allah sebut dalam Quran tentang orang yang diberi
balasan Syurga dengan nikmat tak ada limit tu?
Betul amal kita cukup untuk jadi orang yang Allah sebut tu? "

- Akmal -

-------------------------------------------------------------------------

SINOPSIS
CONTENGAN JALANAN
II -K2 [K square]

K2 [K square] atau nama penuh dia Ku Kamaruzzaman. Kawan rapat Fend dan Chad.
Kawan sekampung.
Selalu berkubang sama-sama, buat nakal sama-sama.
Minat tahap giga dengan art.
Prinsip dia. " There's no such thing as 'wrong' in arts ".
Mana-mana ada festival muzikal, semua dia belasah pi. Tak kisahlah jauh mana pun.
Asalkan dia dapat jumpa insan seni yang dia minat.
Terer buat lukisan pemandangan di atas kanvas.

Lepas Fend balik dari Australia, dia nampak perubahan yang besar pada kawan baiknya tu.
Dan terasa seperti Fend yang ini bukan Fend yang dulu.
Mungkin sebab Chad dah takde kat sisi, tu agaknya yang buatkan Fend berubah. Dia membuat andaian.

Sekali tu, Fend bagi CD yang bertajuk The eleventh hour pada dia.
Terus dia pasang di Real Player.

" Fend, apa yang kau nak aku dapat sebenarnya? "
Tanya K2.
Fend telan air liur. Betullah macam apa yang dah disebutkan.
Hati itu Allah yang pegang, bukannya orang. Hidayah dan petunjuk tu
memang Allah yang bagi.
" Video tu 'lame' sangat la, Fend "

Benda dan perkara yang sama tak semestinya memberikan kesan
yang sama juga kepada penerima yang berbeza.
Fend pujuk diri sendiri. Dia sangka K2 sama dengan dia dan Chad.
Mudah menerima benda baik. Tapi tak mudah....

Akhirnya, dia mengheret K2 ke Masjid Punchbowl, Sydney, Australia; tempat dia dan Chad berteduh dahulu
sehingga berkenalan dengan Tok 'Abdul Qadir, Imam Zakariyya, Brother Ade, Bapak Tono, Brother Senna dan Akmal seorang pelajar Melayu yang menuntut di sana.

K2 pandang sekeliling. Memang betul. Orang dah mula berkumpul
di bahagian depan dewan solat.
Nak kena sembahyang jemaah ke ni?
Sembahyang sendiri boleh ke?
Atau kalau tak sembahyang....
" Jom ambil air sembahyang. " Fend dan menarik lengannya...

.............................


aku dah baca buku ni.. serius, lepas ja hampa baca mesti hampa akan rasa sesuatu.. dan aku rasa apa yang Hlovate cuba sampaikan. aku nak g backpacking lah. sapa nak ikut aku? ~



Suka Tak? Suka Kan? Kan? Cer Tinggal Komen Satu. :)

16 comments:

  1. adoi. masih menanti contengan jalanan. hmm.

    ReplyDelete
  2. amie : best sangat..:) bca tau !

    ReplyDelete
  3. nice!! kebetulan saya memang pecinte novel.. hik.hik. ;))

    ReplyDelete
  4. hoho..nanti boleh la kita share2 yer ain??

    ReplyDelete
  5. ramai peminat novel ni erk
    tak berkesempatan lagi nak baca

    ReplyDelete
  6. hazwan : hehehe..baca la wan..insyaALLAH..:)

    ReplyDelete
  7. saye suke hlovate. :)

    macam best je buku ni. nanti nak try beli. :)

    ReplyDelete
  8. azeya : semua karya dia best an? beli2..:)

    ReplyDelete
  9. ha ah. macam wujud je rase kdg2 padahal dalam novel je. hahaha.

    done follow awak balek. :)

    ReplyDelete
  10. cik azeya haha..tapi yang tu lagik best kan??

    ReplyDelete
  11. syazana : tape..tapi say asyrkan awak baca..hihi

    ReplyDelete
  12. hlovet-oustmate rara dulu ikut sume buku dye.rara tak boleh lah sbb rasa tulisan dye hard sgt.payah nk paham

    ReplyDelete
  13. rara : hmm..toi2..memang jenis hard punya..tapi best tau..:) cer baca siti rosmizah..

    ReplyDelete

Oh!Belog