12 June 2011

Kahwin Muda, sapa yang takmau?

Assalamualaikum.. :)

apa habaq IMAN hampa? dah bagi makan dengan zikir-zikir memuji keagungan nama ALLAH dan Muhammad saw? kalau belom, jom kita zikir sat..~

subhanallah alhamdulillah la ilahailallah allahuakbar
subhanallah alhamdulillah la ilahailallah allahuakbar
subhanallah alhamdulillah la ilahailallah allahuakbar
subhanallah alhamdulillah la ilahailallah allahuakbar
subhanallah alhamdulillah la ilahailallah allahuakbar

adoi. . dah dua hari tak bukak blog, rindu sangat! rasa macam-macam nak kongsi dengan hampa semua.. hehe.. yang aku nak post ni pun, aku dah lama terpikiaq. tengok-tengok semalam kawan aku ada minta pendapat tentang sesuatu ni. sempatlah jadi doktor cinta sat~ hehe.. tu yang aku dapat idea nak update benda alah ni..~

KAHWIN MUDA



apa yang hampa semua pikir bila hampa baca tajuk ni? mestilah kawen muda kan? hehe.. apa laa. .aku cite ni sebab aku nak luah betapa happynya aku bila ada salah sorang kawan aku yang dah masuk ke alam tuh. hehe.. lama aku kawan dengan dia, tak sangka last-last dia yang pi dulu. haa.. nak jugak! tapi apakan daya, tak sampai seru lagi. hahaha..



tengok, betapa hepinya dia! HAHAH! tapi, dia BUKAN kawan aku.. dia hasil carian di encik google ya!

eh, tapi setiap apa yang berlaku, ada BAIK dan BURUK.. betul. kat bawah ni apa yang aku sempat cilok kat satu blog nih..:)


Apa kebaikan kahwin muda :
  1. Meramaikan manusia atas muka bumi atau spesifiknya membanyakkan zuriat umat Nabi Muhammad SAW. Sesungguhnya Nabi SAW bangga dengan umatnya yang ramai di hari akhirat nanti.
  2. Elak mendekati zina.
  3. Mengurangkan dan menghapuskan gejala sosial.
  4. Membantu memberi ketenangan hidup yang maksima.
  5. Ibadah yang berganda pahalanya dan lebih khusyu’.

Antara keburukan kahwin muda pula;
  1. Rumah tangga cepat bergoncang kerana kurang ilmu, kemahiran dan persediaan.
  2. Rasa diri masih bujang.

hehe.. comel je kan? ala.. takpe..~ nanti aku update lagi pasai kahwin muda. akan ada satu entry khas. tunggu naa!



sweet kan pelamin nih?

p/s : semua gambaq hasil carian google..:)
Suka Tak? Suka Kan? Kan? Cer Tinggal Komen Satu. :)

10 comments:

  1. parent saya kawen muda..umur 21 huhu

    ReplyDelete
  2. hehe,
    nanti adalah jodoh tu..
    banyak kan berdoa.. :)

    ReplyDelete
  3. nak kawin muda :) pelamin tu simple but niceeee

    :: mcm memang dah layak kawin je..hihi

    ReplyDelete
  4. hazwan : haaa..mudanya...besttt!

    ReplyDelete
  5. nard : hehe..aah.. doa sama2..:)

    ReplyDelete
  6. RUZZ : haa..jom2..aah..sweet kan?

    ReplyDelete

Oh!Belog