Bismillah.
Walaupun lambat, sempat lagi kan wish Selamat Hari Raya AidilAdha, Maaflah. Busy benor bercuti di kampung katakan. Alhamdulillah. Sekarang Cik Jannah sedang menghabiskan sisa-sisa cutinya dengan mengisi masa yang ku kira SANGAT lapang di kampung.
So, atas permintaan beberapa sahabat, meh nak kongsi macam mana nak masak asam pedas Bugis. Sebelum korang tanya kenapa mesti asam pedas Bugis, meh sini nak stori kejap.
Disebabkan terlalu semangat dan suka Johor, maka aku belajar masakan orang Johor la. Tak kira la keturunan apa pun, maka, Bugis jadi yang pertama. Kena pulak, pensyarah aku yang rapat serta kamceng dengan aku, Puan Zurina, kebetulan orang Bugis yang asalnya Pontian tu, bagi resepi. Memang masyuk la kan? So, dia bagi resepi, aku belajaq la. Main baling ja. HAHA.
So, cepat gi amek pen dengan kertas.
Bahan-bahan :(untuk ditumis)Bawang Besar - 2 biji (ditumbuk)Bawang Putih - 3 ulas (ditumbuk)Jintan HalusHaliaHalbaCili Kering - yang dah dimesin ya. nak giling pon boleh kalau rajin.Asam JawaIkan - ni yang pentingBunga KantanDaun Kesum - bukan daun ketum!p/s : yang lain-lain, nak tambah boleh - bendi, tomato, daun limau purutCara-cara nak masak :1. Panaskan minyak. Kemudian tumis bahan-bahan yang nak kena tumis tu. Haaa, jangan sampai hangit. Satlagi pahit!2. Agak-agak dah nak kuning, masukkan cili kering tu. Hah, masak sampai cabai tu betul-betul masak tau ! Kalau tak, nanti jadi maung ja. OK? Jangan lupa masukkan garam weh ! Secukup rasa ya?3. Agak dah masak cabai tu, masukkan perahan air asam jawa. Kacau sikit, pastu masukkan ikan.4. Masa ni kalau nak masukkan bunga kantan, daun kesum, tomato, bendi, cabai hidup dan daun limau purut.5. Kemudian, rebus lah ! Tunggu sampai pecah minyak dan boleh makan !
inilah asam pedas aku buat! |
Siap. Bolehlah dihidang bersama nasi putih dan sambal belacan. Yummy. Ikan juga boleh diganti dengan daging.
.....
Ekceli, asam pedas ni macam asam pedas melaka ja. Hehehe. Yang beza asam pedas Bugis dengan asam pedas Penang ni, asam pedas ni kena tumis dulu plus tambah jintan dan halba tu. Kalau asam pedas Penang, rebus ja. masukkan semua bahan kecuali herba-herba tu, dan rebus sampai masak. Gituu.
So, kepada yang nak resepi haritu, Selamat mencuba !
notasikit : terima kasih Puan Zurina !
thank you jannah, nanti saya cube... boleh jgk tambah nenas sikit... baru umph... huhuhu
ReplyDeletesy nk try lah hehe..wat pekat2 heheh
ReplyDeleteAsam pedas pahang takde letak jintan dgn halba. Asam plak biasanya akak letak asam keping.
ReplyDeleteCik Jannah ni buat sy terliur jerrrk..
ReplyDeletesaya orang Johor pon tak tau masak Asam Pedas Bugis... kah kah kah..power power.. XD
ReplyDeleteakak and hubby sgt suka asam pedas. Selama ni try asam pedas melaka je, now dah ada resepi baru for asam pedas. Will try one day!
ReplyDeleteTerbaek,... Resepi turun temurun zaman berzaman!
ReplyDelete